Ce salariu are un IT-ist la Craiova. Companiile din sfera digitală îi ofertează pe tineri direct de pe băncile facultăților

Publicat: 20/05/2024, 08:30

Salariu de top, stagii de practică, burse și internshipuri plătite pentru studenții IT-iști ai Universității din Craiova. Chiar dacă anul 2024 a început cu tăierea facilităților fiscale pentru angajații din acest domeniu, companiile nu au redus salariile. Pentru a-și continua proiectele, firmele au suportat noile taxe.  Și chiar au majorat salariile unor angajați cheie. Mai mult, noi locuri de muncă au fost prezentate începătorilor din domeniu la un târg de carieră în IT, organizat pentru studenți și absolvenți.

La târgul de carieră în IT, companii locale sau multinaționale cu activitate în domeniul IT au amenajat standuri în holul central al Universității din Craiova. Firmele au venit să recruteze studenți și absolvenți, iar salariile nu sunt deloc mici.

„Spre exemplu, la noi în companie, un software developer, entry level, poate avea un salariu cuprins între 1.000 și 1.500 de euro. În plus, beneficiază de traininguri gratuite. În acest moment avem cinci traininguri în desfășurare. Un senior, în schimb, poate să ajungă la un salariu de 5.000 de euro. Chiar mai mult dacă are vechime în companie, sau are experiență pe un anumit segment. Un technical lead, pornește de la 2.500 de euro și poate trece de 5.000 de euro”, a declarat Gabriel Păunică, reprezentant al companiei Netrom Software Craiova.

„Pe suport tehnic, oferim salariu cuprins între 1.000 și 3.000 de euro”

Reprezentanții companiilor IT spun că salariile în piață s-au cam aliniat atât la nivel local, cât și european.

„Noi oferim unui junior care lucrează pe Q&A (testare automata software) un salariu care pornește de la 1.000 de euro și poate atinge 3.000 de euro pentru un angajat cu experiență. Pe suport tehnic, oferim o remunerație cuprinsă între 1.000 și 3.000 de euro. Cel mai mult oferim în sfera development, unde un junior pornește de la 1.500 de euro și poate trece de 5.000 de euro. Media în piață este de 2.500-3 000 de euro pentru un IT-ist. Avem și excepții. Un angajat cu 20 de ani vechime în companie, care realizează proiecte importante, evident, trebuie fidelizat și poate ajunge la 10.000 de euro. Aici discutăm de cazuri izolate”, a declarat reprezentantul unei companii IT din Craiova.

Un project manager poate câștiga un salariu ce pornește de la 2.500 de euro, iar remunerația crește o dată cu vechimea

Iar salariile cresc în funcție de dificultatea și responsabilitățile pe care le presupun job-urile respective. Un project manager poate câștiga un salariu ce pornește de la 2500 de euro. Remunerația crește o dată cu vechimea. La fel se întâmplă și în cazul celor care ocupă poziții de operation manager sau board manager.

Companiile oferă locuri de muncă, dar și stagii de practică, internship-uri și burse.

„FORVIA HELLA România, prin parteneriatele cu universitățile din orașele unde avem locații, derulează anual programe de internship pentru studenți. Tinerii selectați să facă parte din acest program beneficiază de contract de muncă plăti. Dart și de un pachet de beneficii extins. Program de muncă flexibil, pachet de servicii medicale, tichete de masă, tichete cadou de Paște și Crăciun, respectiv 8 Martie pentru studente. Zi liberă cu ocazia zilei de naștere pe lângă zilele de concediu de odihnă. Parteneriate ale companiei pentru proiecte cu acces gratuit sau cu reducere, evenimente interne și facilitățile oferite în cadrul acestora”, a declarat Iozefina Nicoleta Tudor – Director Comunicare FORVIA HELLA România”, specialist HR al Forvia, Hella, Craiova.

Reprezentanții Universității din Craiova spun că au încheiate zeci de parteneriate cu firme cu profil IT

Reprezentanții Universității din Craiova spun că au încheiate zeci de parteneriate cu firme cu profil IT. Multe dintre ele au și amenajat laboratoare în incinta instituției de învățământ pentru ca studenții să lucreze direct cu tehnologia lor.

„Noi, cei de la Universitatea din Craiova, ne-am îndreptat atenția în ultimii ani asupra acestui domeniu de vârf. Am reorganizat oferta curriculară în acord cu cerințele pieții muncii. Am alocat din ce în ce mai multe locuri în fiecare an atât la licență. Și la master și doctorat, domeniului IT și, lucrul cel mai important, am investit în infrastructura educațională și de cercetare. Începând cu anul universitar 2024–2025, campusul în care funcționează și Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică va fi dat în folosință. Este vorba despre un proiect cu fonduri europene de aproximativ 20 de milioane de euro”, a declarat rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu.

Târgul de carieră Jobs4IT se află la cea de-a V-a ediție. Și în acest an, companiile au venit și cu echipamente de ultimă generație, precum ochelari de realitate virtuală sau cu jocuri video. Reprezentanții companiilor IT spun însă că cea mai mare temere este introducerea impozitului progresiv care ar putea afecta profund domeniul.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cât de calificați sunt muncitorii străini veniți pe șantierele din România? Concluzia lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

EXCLUSIV VIDEO | Ce salarii au angajații de la metrou. Președintele CA Metrorex: ”Veniturile nu sunt mici, pentru că au sporuri mari de subteran”

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?